Nadúvanie – Problém, za ktorý sa často hanbíme

Sponzorovaný obsah

Nadúvanie

Nadúvanie – Problém, za ktorý sa často hanbíme

Nadúvanie, kŕče, hnačky či zápchy trápia v dnešnej dobe až desať percent Európanov. Teda skoro každý desiaty človek sa stretáva s týmito problémami, známymi ako syndróm dráždivého čreva. Obzvlášť nepríjemné je práve nadúvanie, o ktorom sa hovorí málo, považujeme ho za trápny problém a znepríjemňuje nám život najmä v spoločnosti ľudí. Vzniká nadmerným hromadením plynov vo vnútri zažívacieho traktu. Aby sme mohli proti nadúvaniu bojovať, musíme nájsť v prvom rade príčinu. Nadúvanie môže spôsobovať napríklad prejedanie, nadmerný prísun jednoduchých cukrov, neznášanlivosť laktózy, zlé kombinácie potravín, náhlivé a nepravidelné stravovanie, alkoholické nápoje, nedostatočné prežutie jedla, nadmerné prehĺtanie vzduchu či jedenie v napätí a v strese. Nadúvať vás môžu aj určité potraviny, medzi ktorými sú strukoviny, sójové bôby, kapusta, brokolica, baklažány, chlieb…Ak sa niektorých potravín neviete vzdať, existujú alternatívy ako nadúvanie zmierniť. Napríklad strukoviny stačí pred varením ponoriť na dvadsaťštyri hodín do vody alebo kapustu stačí tepelne upraviť. Prípadne pridávajte do varenia bazalku, saturejku, majorán, kôpor, rozmarín, rascu, šalviu či fenikel. Varte si čaje z už spomínaného feniklu, mäty, rumančeka, z horca žltého alebo z rasce. Obmedzte fajčenie, žuvanie žuvačiek, obohaťte svoju stravu o kvalitné probiotiká, veľa pite a zbavíte sa tohto problému raz-dva.